Pancake Day
Pancake Day
W Wielkiej Brytanii, kiedy myślimy o naleśnikach, myślimy o Ostatkach, czyli dniu przed Wielkim Postem. Naleśniki są wtedy tradycją, ponieważ są sposobem na wykorzystanie bogatych składników takich jak jajka, mleko i cukier, przed okresem Wielkiego Postu.
Shrove Tuesday Pancakes to brytyjska tradycja, lepiej znana jako Pancake Tuesday. Te naleśniki są jednak tak pyszne, że będziesz chciał je jeść przez cały rok!
Jako dziecko w Anglii pamiętam, jak moja mama robiła te cudowne naleśniki. Byłam taka podekscytowana, bo robiłyśmy je tylko raz w roku i po prostu uwielbiałam ich smak!
Niestety te naleśniki są kolejnym źródłem nieporozumień, ponieważ nazwa „naleśnik” oznacza coś innego w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W Stanach są to zazwyczaj lekkie i puszyste placuszki i jada się je z syropem klonowym na śniadanie, podczas gdy brytyjskie naleśniki bardziej przypominają francuskie naleśniki. Jednak nie są one takie same jak wersja francuska, ponieważ ciasto jest nieco grubsze.
Tradycyjnie podaje się je skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem, czyli dokładnie tak, jak je uwielbiam!
Mam nadzieję, że je wypróbujesz, ponieważ są bardzo proste do wykonania, a w rzeczywistości wyglądają imponująco! Ja używam zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką, ale jeśli masz patelnię do naleśników, to jeszcze lepiej!
Składniki
3/4 szklanki plus 2 łyżki (100 g) mąki
1/8 łyżeczki soli
1 jajko, ubite
8 uncji (235 ml) mleka
(2 łyżki wody)
masło na patelnię
kawałki cytryny i cukier do podania
Instrukcje
Przesiej mąkę i sól do dużej miski; zrób wgłębienie w mące i dodaj tam roztrzepane jajko.
Wymieszaj połowę mleka, stopniowo dodając pozostałą mąkę, aż zacznie tworzyć się ciasto, następnie dobrze ubij i dodaj resztę mleka i wodę.
Wlej ciasto do dzbanka i odstaw na około 15 minut przed zrobieniem naleśników, jeśli masz czas.
Gdy ciasto odpocznie, rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę masła na środek patelni, zamieszaj ciasto, a następnie wlej niewielką ilość na patelnię, a następnie zawiruj patelnią tak, aby cienko się rozlało po całej powierzchni.
Smaż przez około minutę, następnie obróć i smaż z drugiej strony przez około 30 sekund. Kontynuuj dodawanie odrobiny masła na patelnię i gotuj następny.
Połóż naleśniki na talerzu, skrop sokiem ze świeżej cytryny, posyp cukrem, a następnie zwiń w rulonik lub złóż w trójkąt i możesz zjeść od razu, możesz również odkładać przygotowane naleśniki na talerz trzymany najlepiej nad gotującą się wodą, tak aby się pozostały ciepłe, a jak już wszystkie usmażysz dodaj sok z cytryny i cukier. Smacznego!
W Wielkiej Brytanii, kiedy myślimy o naleśnikach, myślimy o Ostatkach, czyli dniu przed Wielkim Postem. Naleśniki są wtedy tradycją, ponieważ są sposobem na wykorzystanie bogatych składników takich jak jajka, mleko i cukier, przed okresem Wielkiego Postu.
Shrove Tuesday Pancakes to brytyjska tradycja, lepiej znana jako Pancake Tuesday. Te naleśniki są jednak tak pyszne, że będziesz chciał je jeść przez cały rok!
Jako dziecko w Anglii pamiętam, jak moja mama robiła te cudowne naleśniki. Byłam taka podekscytowana, bo robiłyśmy je tylko raz w roku i po prostu uwielbiałam ich smak!
Niestety te naleśniki są kolejnym źródłem nieporozumień, ponieważ nazwa „naleśnik” oznacza coś innego w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W Stanach są to zazwyczaj lekkie i puszyste placuszki i jada się je z syropem klonowym na śniadanie, podczas gdy brytyjskie naleśniki bardziej przypominają francuskie naleśniki. Jednak nie są one takie same jak wersja francuska, ponieważ ciasto jest nieco grubsze.
Tradycyjnie podaje się je skropione sokiem z cytryny i posypane cukrem, czyli dokładnie tak, jak je uwielbiam!
Mam nadzieję, że je wypróbujesz, ponieważ są bardzo proste do wykonania, a w rzeczywistości wyglądają imponująco! Ja używam zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką, ale jeśli masz patelnię do naleśników, to jeszcze lepiej!
Składniki
3/4 szklanki plus 2 łyżki (100 g) mąki
1/8 łyżeczki soli
1 jajko, ubite
8 uncji (235 ml) mleka
(2 łyżki wody)
masło na patelnię
kawałki cytryny i cukier do podania
Instrukcje
Przesiej mąkę i sól do dużej miski; zrób wgłębienie w mące i dodaj tam roztrzepane jajko.
Wymieszaj połowę mleka, stopniowo dodając pozostałą mąkę, aż zacznie tworzyć się ciasto, następnie dobrze ubij i dodaj resztę mleka i wodę.
Wlej ciasto do dzbanka i odstaw na około 15 minut przed zrobieniem naleśników, jeśli masz czas.
Gdy ciasto odpocznie, rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę masła na środek patelni, zamieszaj ciasto, a następnie wlej niewielką ilość na patelnię, a następnie zawiruj patelnią tak, aby cienko się rozlało po całej powierzchni.
Smaż przez około minutę, następnie obróć i smaż z drugiej strony przez około 30 sekund. Kontynuuj dodawanie odrobiny masła na patelnię i gotuj następny.
Połóż naleśniki na talerzu, skrop sokiem ze świeżej cytryny, posyp cukrem, a następnie zwiń w rulonik lub złóż w trójkąt i możesz zjeść od razu, możesz również odkładać przygotowane naleśniki na talerz trzymany najlepiej nad gotującą się wodą, tak aby się pozostały ciepłe, a jak już wszystkie usmażysz dodaj sok z cytryny i cukier. Smacznego!